Verwerkings-collage

Maak een collage om je problemen te verwerken

Hoe maak je een verwerkings-collage?


Tien stappen voor het maken van een collage die je kan helpen bij het verwerken van ervaringen uit het verleden.Nodig:

watervaste pen, balpen of (vul)potlood

een (groot) vel papier of schildersdoek

een bakje water

flesje lak op waterbasis (bijvoorbeeld van de Action)

acrylverf en eventueel materialen waar je graag mee werkt zoals pastelkrijt, oliepastel, Oost Indische  inkt etc.

passende muziek
 

Lees eerst rustig alle stappen door en leg al je materialen klaar voordat je begint. 

1. Begin met schrijven: schrijf op wat je dwars zit, wat pijn doet, waar je boos over bent; kortom schrijf alles op wat je op je hart hebt. Schrijf spontaan en volg je gevoel. Het maakt helemaal niet uit hoe je het opschrijft, begin gewoon te schrijven en doe dit net zolang totdat je het gevoel hebt dat het klaar is. Geef jezelf toestemming om alles spontaan en direct op te schrijven en weet dat niemand dit hoeft te lezen en dat het straks allemaal weer veilig verdwijnt in de collage.

2. Kies intuïtief kleuren acrylverf die passen bij datgene waarover je hebt geschreven. Je hoeft deze kleuren niet mooi te vinden! Kies vanuit je gevoel.

3. Zet de muziek aan die je hebt uitgekozen en past bij jouw gevoelens.

4. Ga nu schilderen op het papier of schildersdoek met de kleuren die je hebt uitgekozen. Je kunt met je handen schilderen, of met een breed penseel. Schilder vanuit je gevoel en de beweging. Het maakt helemaal niet uit hoe het eruit komt te zien, het gaat om de ervaring en het voelen. Je kunt erbij gaan staan zodat je je nog vrijer kunt bewegen.

5. Lees rustig door wat je hebt geschreven terwijl het papier of doek nu de tijd heeft om te drogen. Als je er klaar voor bent kun je het papier verscheuren in grote stukken of kleine stukjes zoals het voor jou goed voelt. Doe het papier in het water en laat het een tijdje staan.

6. Sta stil bij het loslaten en vraag je af wat je ervoor in de plaats wilt, bijvoorbeeld liefde, vertrouwen, succes, innerlijke vrede, rust, etc. en schrijf deze woorden of zinnetjes op.

7. Als het papier of doek droog is kun je verder gaan met het opplakken van het verscheurde papier. Zet een klein bakje lak op waterbasis klaar. Neem steeds een stuk papier uit het bakje met water, breng de lak aan met een penseel en plak het spontaan ergens op het papier of schildersdoek. Verwerk op deze manier al het papier.

8. Kies spontaan kleuren die passen bij de woorden die je hebt opgeschreven (bij stap 6) en ga schilderen. Je hoeft niet alles te bedekken, misschien wil je juist wel stukjes tekst zichtbaar laten. Schilder ook hier weer spontaan allerlei vormen, lijnen, stippen, dans op het papier en voel je helemaal vrij! Laat het goed drogen voor je met de volgende stap verder gaat.

9. Verwerk de positieve woorden en zinnetjes in het kunstwerk. Bij stap 6 heb je positieve woorden en zinnetjes opgeschreven. Deze kun je nu op het kunstwerk tamponneren met lettersjablonen, erop schrijven met een watervaste stift of de woorden in tijdschriften opzoeken en opplakken (uitgescheurde of uitgeknipte woorden in een bakje water leggen en opplakken zoals beschreven in stap 7).

10. Kies een inspirerende positieve titel voor je kunstwerk. Laat je inspireren door de positieve woorden en zinnetjes die je hebt opgeschreven en kies het woord wat je het meest aanspreekt en een positief gevoel bij je oproept.

Hang de verwerkings-collage op een plek waar je er vaak naar kunt kijken, bijvoorbeeld in de slaapkamer.
 

Maak een kunst-collage

Workshop collages maken

Collage kunst in de webshop