Atelier maken thuis

 

10 tips om thuis een atelier te maken voor weinig geld

 

Handig, een atelier in huis, maar hoe doe je dat als je niet zoveel ruimte hebt, en niet zoveel te besteden, want je bent maar een arme kunstenaar... Met deze tips lukt het je vast wel om ergens in huis een werkplek te creëren voor het maken van kunst, een fijne plek waar je de rust en de vrijheid voelt om creatief te zijn. Eenvoudig en low budget. 

 
1. Creëer een werkplek waar je vrij kunt werken. Ben je een wilde kunstenaar die graag spettert met verf of verf laat druipen? Plak dan een deel van de ruimte af met plastic afdekzeil. Te koop bij de Action of bouwmarkt.
 
2. Je kunt je atelier het beste in een aparte ruimte maken, zodat je alles kunt laten liggen. Heb je dat niet, creëer dan een afgesloten plek met bijvoorbeeld gordijnen of een roomdivider. Het hoeft niet veel geld te kosten: gebruik bijvoorbeeld douchegordijnen, of maak een waslijn om plastic zeil op te hangen.
 
3. Ga naar de kringloop en koop daar alles wat je kunstenaarshart begeert: fijne werktafels, handige kasten om je materialen in op te bergen, gekke potten en vazen om je penselen in te zetten, gekleurde stapelkratten, enz. Kijk met een creatief oog naar de spullen en creëer een persoonlijke werkplek waar jij je fijn bij voelt.
 
4. Maak een verplaatsbaar atelier. Kies iets op wielen waar je je kunstenaarsspullen in kwijt kunt: een koffer, een winkelwagen, rolkasten, enz.
 
5. Maak een mini-atelier: een kleine plek waar je creatief kunt zijn. Denk aan een tafel, een berging, een plek in de hal. Je kunt deze plek bijvoorbeeld gebruiken om te tekenen in een creatief dagboek. Je hebt weinig spullen nodig, en het staat altijd klaar om even wat te creatiefs te doen.
 
6. Wat heel handig is zijn lichte, gemakkelijk verplaatsbare tafels. Tuintafels en eenvoudige tafels (ikea tafel Linnmon) zijn hiervoor geschikt. Ik heb ook wel eens een behangtafel gebruikt om spullen op te leggen die moeten drogen.
 
7. Dozen zijn multifunctioneel. Je kunt ze een kleurtje geven en je materialen erin bewaren. Grote platte dozen kun je gebruiken om natte werkstukken in te laten drogen, dan ligt het niet overal verspreid en je kunt de dozen opstapelen. In de dozenbak van de supermarkt kun je stapelbare groente/fruit kratjes van karton vinden.
 
8. Zet een emmer water neer om je penselen in uit te spoelen. Zet flessen water neer als er geen kraan in de buurt is.
 
9. Zorg dat je atelier een vrije werkplek is waar je rommel mag maken. Een creatieve geest is een rommelige geest.  Teveel rommel werkt averechts, dus ruim regelmatig je werkplek op. Vooral als je aan een nieuw project begint.
 
10. Zorg voor goed daglicht en goede verlichting. Kijk waar er veel daglicht naar binnen komt, en zorg voor goede verlichting voor als je in de late uurtjes creatief wordt. Een daglichtlamp bootst het daglicht na. Een kaal peertje zonder lampenkap werkt ook.