Kunst verkopen: organiseer een expositie

Kunst verkopen werkt het beste als je zelf een expositie organiseert. 10 tips die zorgen voor een goede verkoop. Succes gegarandeerd.

Kunst verkopen: de beste manier om kunst te verkopen is door zelf een expositie te organiseren en al je vrienden, familie, buren en kennissen persoonlijk uit te nodigen. Wat je nog meer kunt doen om een geslaagde expositie te organiseren lees je hieronder.

Kunst verkopen: 10 tips om een low budget expositie te organiseren:

1. Zoek een locatie. Dit kan van alles zijn. Denk creatief. Wat ideeën: je eigen huis, je tuin, in de tuin van iemand anders, in een wijkgebouw, een bedrijfspand (ook interessant voor het bedrijf, werk samen zodat er een win-win situatie ontstaat).

2. Werk samen. Zoek andere kunstenaars om samen een expositie te organiseren. Dat scheelt tijd en kosten en levert meer bezoekers op. Denk hierbij ook aan hele andere disciplines zoals videokunstenaars, fotografen, dichtkunst etc. Tip: Je kunt ook samen een kunstfair organiseren.

3. Plan een datum. Denk goed na wanneer je dit gaat doen, aangezien er soms andere activiteiten zijn in de regio waar mensen heen willen. Het mooiste is om twee dagen te plannen; zaterdag en zondag. Vooral zondag is een dag waarop mensen niet zoveel te doen hebben en wel zin hebben om er even op uit te gaan.

4. Benader de lokale pers. Je kunt meestal gratis een stukje in de kranten laten plaatsen. Neem op tijd contact op want ze hebben een deadline. Denk ook aan lokale weblogs en social media zoals Twitter en Facebook.

5. Maak een uitnodiging. Maak een goede foto van je mooiste kunstwerk en laat er foto's van afdrukken. Hoe meer je laat afdrukken hoe goedkoper het wordt. Maak op je computer een uitnodiging met daarin in ieder geval de datum, tijd en locatie. Je kunt er 2 kwijt op een a4-tje die je dan als een kaart  dubbel kunt vouwen. Ga naar de copyshop en laat het afdrukken op wat dikker en gekleurd papier. Plak de foto's erop en verstuur de kaarten in een envelop. Een persoonlijke uitnodiging werkt perfect, en als je er ook nog een persoonlijk briefje bij doet kun je er bijna zeker van zijn dat deze persoon komt.

6. Zorg voor een hapje en een drankje. Houd het simpel: koffie, thee, plakje cake, borrelnootjes, druivensap, jus d'orange en kannen vers water met een schijfje citroen erin. Met bladerdeeg kun je ook lekkere goedkope hapjes maken die je tijdens de expositie rond kunt laten gaan.

7. Zorg voor een muzikale omlijsting. Vraag mensen of ze iemand kennen die hun muzikale kunsten willen laten zien tijdens de expositie. Mensen vinden dit erg leuk om (vrijwillig) te doen dus schroom niet om mensen te vragen.

8. Zorg voor een fijne zitplekken. Creëer een mooie plek waar mensen kunnen zitten om wat te drinken en te praten. Vaak is een expositie een staand gebeuren, maar dat vind niet iedereen prettig en het is fijn als je ook nog even ergens kunt zitten. Zorg dus voor een aantal leuk en gezellig ingerichte zithoekjes. Met tuinstoelen, gekleurde tafelkleedjes, kaarsen en bloemen kun je een goede sfeer creëren.

9. Maak zoveel mogelijk contact met de bezoekers. Blijf ook niet te lang bij dezelfde personen staan maar wissel af en loop rond. Iedereen wil je graag even spreken dus zorg ervoor dat je de aandacht verdeeld.

10. Geef een (creatief) kadootje mee naar huis. Zoiets als het snoepzakje die je vroeger bij verjaardagen kreeg, fijn om na te genieten en als herinnering. Denk aan een mooie kaart (uiteraard met je kunst en persoonlijke gegevens erop), een heel klein kunstwerkje, of een verrassing (idee: maak een inspiratiebron-grabbelton). En vergeet niet overal je visitekaartjes neer te leggen! Kijk ook eens hier om inspiratie op te doen.

Bonus: Geniet van je expositie! Je krijgt nu de aandacht die je verdiend voor het harde en eenzame werken in je atelier. Geniet maar lekker van alle aandacht en neem complimenten in ontvangst.


 

© Ina Wuite 2012

 

Kunst verkopen: organiseer een expositie