Tijd voor jezelf

Tips om tijd voor jezelf te maken als creatieveling
Tijd voor jezelf!

Tijd voor jezelf maken, hoe doe je dat? Kom je er te weinig aan toe om eens lekker creatief bezig te zijn? Wil je graag tijd voor jezelf maken en kun je daarbij wel wat tips gebruiken? Dan heb je zeker iets aan deze tijd-voor-jezelf TIPS!

Tijd-voor-jezelf TIPS

1. Maak in je woonkamer een klein hoekje vrij waar alles mag blijven liggen. Dit kan een deel van de tafel zijn maar het mooiste is een plekje alleen voor jou en je teken- en of schilderspullen. Gun jezelf deze rommelhoek zodat je ieder vrij momentje meteen aan de slag kunt. Maak snel en eenvoudig een plekje voor jezelf; dit kan in een kwartiertje klaar zijn!

2. Plan tijd in je agenda om creatief bezig te zijn. Doe dit op een moment waarop je de tijd, rust en ruimte hebt om lekker bezig te gaan. Plan wekelijks een creatief uurtje, een creatieve dag of een creatief kwartiertje.

3. Koop een Dummy (= boek met blanco papier) en teken, schrijf of schilder dagelijks in het boek. Doe wat haalbaar is voor jou, ook al is dit een heel snel klein tekeningetje, doe het! Met een minuut kun je al klaar zijn en zo hou je steeds feeling met je creativiteit.

4. Plan iedere maand een creatieve dag met een groepje vrienden/vriendinnen en laat iedereen om de beurt iets organiseren. Dit klinkt heel ingewikkeld maar dat kan eenvoudig. Diegene die aan de beurt is regelt alles (ruimte, materialen, eten en drinken). Wat wij met de inspiratiegroep doen is dat twee personen iets bedenken, dan kun je elkaar ondersteunen. Het is leuk en heel inspirerend!

5. Regel een expositie voor over een paar maanden. Dit kan op vele plaatsen zoals de bibliotheek, restaurants, huisartsenpraktijk enz. enz. Kies een mooi en interessant thema en maak kunstwerken speciaal voor deze expositie.

6. Haal je oude kunstwerken weer tevoorschijn en doe er iets leuks mee. Lijst het in, hang het op, geef het kado, maak er foto’s van en plaats die op een weblog, laat verjaardagskalenders, kaarten of mokken drukken, enz. Er zijn genoeg mogelijkheden! Als je op een andere manier bezig bent met je kunst krijg je vanzelf weer zin om tijd te maken voor creativiteit.

7. Ga een dag/ weekend/ week of misschien wel een maand mediavasten. Dat betekent geen televisie en internet. Ook niet op je mobiel. En misschien wil je zelfs wel zover gaan dat je ook geen kranten meer leest en geen radio meer wilt luisteren. En wat er dan gebeurt…..je krijgt in ieder geval zeeën van tijd.

8. Maak een lijst met alles wat jou tijd kost. Waar ben je veel tijd aan kwijt? Zorg dat je in kaart brengt waar je tijd door wordt opgeslokt en wordt je weer bewust van de keuzes die je maakt. Wat kan plaatsmaken voor creativi-tijd?

9. Ga op (schilder) les. Daar ga je waarschijnlijk gewoon trouw naartoe omdat je het zo leuk vind. Als de cursus is afgelopen leer jezelf dan aan om op dezelfde dag en tijd thuis door te gaan.
 

Tijd voor creativiteit. SpeelseKunst creativiteitskaarten
SpeelseKunst creativiteitskaarten helpen je doelgericht bezig te gaan en zorgen voor veel inspiratie!

 

10. Zorg voor een doel. Als je een duidelijk doel hebt dan is het een stuk gemakkelijker om creatief bezig te gaan. Doelen kunnen bijvoorbeeld zijn: iets nieuws leren, iets maken voor iemand, enz.

© Ina Wuite 2021