Inspiratie voor kunstenaars


Kunst maken op een vrije, intuïtieve en expressieve manier

Het is mijn grootste uitdaging: kunst maken vanuit mezelf. Het liefst zo spontaan mogelijk. Zonder denken. Echt vrij werken! Kinderen doen dat, die denken niet na. Wij wel, als volwassenen. We willen iets moois maken, het moet er goed uitzien want anders krijgen we misschien wel een bak kritiek over ons heen. 
Het is eng om vrij te schilderen en vrije kunst te maken. Het is moeilijk om je spontaan te uiten. De reden is omdat we onszelf dan hartstikke bloot geven. Het is iets wat uit jou komt, je laat jezelf zien door middel van je kunst. Je ben kwetsbaar, want er zijn mensen die er iets van vinden. Van je kunst, dus van jou. Ze zeggen dingen als 'dat kan een kind ook maken', en 'ik snap niet dat het zoveel geld moet kosten, het stelt niets voor'. 
Moeten we ons daar iets van aantrekken? Nee natuurlijk niet. Het is juist geweldig om de wereld van de abstracte, vrije en expressionistische kunst te ontdekken. Het is eindeloos; je kunt urenlang experimenteren en het kan van alles oproepen. Het is emotioneel. Het is heftig. Het is puur en echt. Ik moet meteen aan ART BRUT denken, en dat er binnenkort een ART BRUT BIENNALE in Hengelo Overijssel is van 14 t/m 22 mei 2022 die ik niet moet vergeten. Outsider art inspireert me enorm, omdat het zo puur en echt is. Het komt rechtstreeks uit de ziel, de belevingswereld, het onderbewustzijn. Outsiders zijn de non-conformisten, de andersdenkenden. Diegenen die zich niks aantrekken van wat anderen denken. Ze kunnen ook niet anders denk ik. Ze zijn wie ze zijn. 

Vrije kunst

Hoe doe je dat, vrije kunst maken? Ik heb in de loop der jaren heel veel ervaring opgedaan en een beetje geleerd hoe het moet :-) Het blijft een uitdaging om vrij te werken. Gelukkig zijn er allerlei manieren om jezelf te helpen. Je kunt je omgeving aanpassen, je denken, je gevoel. De grootste belemmeringen zijn perfectionisme, 
allerlei angsten zoals angst voor afwijzing, faalangst, angst om de controle los te laten, enz. Ik ken ze helaas allemaal. Maar zoals ik al zei zijn er genoeg 'trucjes' om de angst te omzeilen en je wel vrij te voelen. Ik heb het gezien bij de mensen die een workshop kwamen doen. Ze hadden een zetje nodig om uit de comfortzone te gaan, en dat deden ze. De één wat meer dan de ander, maar dat maakt niet uit. Het was mooi om te zien, en wat ik helemaal geweldig vind is dat mensen echt blij zijn met hun creatie. En weet je waarom? Omdat het uit zichzelf komt. Ze voelen zich ermee verbonden. 

Oké, terug naar jou en je wens om vrije kunst te maken. Ik ben bezig met inspiratiekaarten voor kunstenaars. En aangezien ik altijd een eeuwigheid bezig ben om het af te maken heb ik nu besloten om de kaarten in de proefversie meteen online te zetten. Niet mooi vormgegeven, misschien zitten er wat foutjes in, maar je kunt er in ieder geval mee aan de slag. 

Inspiratiekaarten voor kunstenaars

Even een uitleg, ook voor mezelf haha. Ik maak een kaartspel die je kunt gebruiken om kunst te maken op een vrije manier. Op de kaarten staan ideeën, eenvoudige technieken en manieren om je gevoelens te beïnvloeden tijdens het schilderen (of andere vormen van kunst). Je kunt kaarten trekken tijdens het schilderproces en de ideeën meteen uitvoeren. Of kies een kaart die je aanspreekt. Ik hoop dat je leert om volop te experimenteren op jouw manier. 

Hieronder laat je alvast wat kaarten zien. Het is nog een proefversie! Het worden in ieder geval kleurrijke kaarten die zoveel mogelijk uitbeelden wat de bedoeling is van de kaart. 

Dit is mijn idee

Zo gaat het er ongeveer uitzien qua vormgeving:

Nog heel veel te doen dus! Wordt vervolgd.