Vrijer leren schilderen

Wil je levendig, spontaan en vrijer schilderen/ kunst maken? Niet zo geremd, perfectionistisch en ANGSTIG? Ik heb daar jarenlang mee geworsteld. Ik was extreem perfectionistisch; ik was extreem bang om het fout te doen. Dat had alles te maken met mijn kindertijd. Ik was een bang, getraumateerd kind, dus ik weet wat het is om je geremd en onzeker te voelen tijdens het schilderen. 

10 tips om vrijer te leren schilderen*


1. Schilder vanuit je vrije, wilde en rebelse deel. Dit deel heeft schijt aan wat anderen vinden. Perfect om vrij en krachtig te kunnen schilderen. Het is goed om boosheid op te wekken, dat hoeft niet maar als het komt laat het vooral gebeuren. Boosheid en woede geeft energie! 

2. Schilder op twee doeken: een vanuit je perfectionist -om die te leren kennen- en een vanuit je ware zelf/ je vrije ziel. Zo maak je onderscheid tussen die twee.

3. Schilder zonder het aan te passen en mooier/ beter/perfecter te maken. Plaats foto's van je niet perfecte kunst op je social media en je website. Heb het lef om het te doen, en bekijk je schilderij na een maand nog eens. Je zult verbaasd zijn hoe goed het is. Ik had eens een half afgemaakt kunstwerk in de kelderkast gezet. Ik was het helemaal vergeten en een paar maanden laten ontdekte ik het. En ik was zo blij dat ik er niet verder mee was gegaan want ik vind het nog steeds een heel mooi kunstwerk. . Als je bezig bent met schilderen zit je er bovenop en kun je het niet meer helder beoordelen, ook omdat vooral tijdens het werken (bij mij althans) de innerlijke criticus het sterkst is.

4. Boekentip: Fearless creating van Eric Maisel (alleen in het Engels verkrijgbaar). Geweldig inspirerend boek voor kunstenaars. Ik ben fan van al zijn boeken. 

5.Schilder als je in de flow zit, of in ieder geval in de flow komt na een tijdje schilderen. Als je moe bent of als er onderliggende emoties dwarszitten lukt dat meestal niet.

6. Schilder op een andere manier dan je gewend bent, of schilder andere onderwerpen, ga abstract schilderen als je realistisch werkt en werk realistisch als je een vrije kunstenaar bent :-) Verander gewoon iets, maakt niet uit wat het is. Hierdoor spreek je een ander deel van je hersenen aan ( je rechterhersenhelft, die verbonden is met creativiteit). Dit voelt het heel anders, probeer het maar eens.

7. Schilder alsof je een kind bent, en als je niet genoeg ruimte kreeg om te zijn wie je was, schilder dan zoals het kind dat je had willen zijn. 

8. Kies vanuit welke energie en gemoedstoestand je wilt schilderen. Bedenk eerst hoe je het niet wilt (krampachtig, geremd) en draai het dan om: ontspannen en vrij. Schrijf een affirmatie met deze woorden: ik schilder ontspannen en vrij. 

9. Zoek een quote of spreuk die je een goed gevoel geeft. Ik merk altijd dat ik me gesterkt voel door een quote die me een gevoel van vrijheid en ruimte geeft.

 


"You belong among the wildflowers."
Tom Petty

"I don't have to be perfect. All I have to do is show up and enjoy the messy, imperfect and beautiful journey of my life."
Kerry Washington


10. Stop met dwangmatig en perfectionistisch schilderen. Zet de criticus in de schuur of stop hem in de container zolang jij aan het schilderen bent. Het hoeft NIETS te worden. Het hoeft niet PERFECT.  Door het perfect te willen maken VERPEST je het. Je ziet het ook aan het schilderij, het VOELT niet VRIJ. Schilder om het plezier en geniet van de ontdekkingsreis. Vrij schilderen voelt als een rommelig en spontaan feestje waar je op mysterieuze wijze terecht bent gekomen. Laat je meevoeren door het avontuur! 
 
*Deze tips kun je ook toepassen op ander creatief werk zoals schrijven, muziek maken, enz.