Affirmatiekaarten maken


Affirmatiekaarten maken in 6 stappen 

 


Nodig:

boeken en tijdschriften die je leuk vindt
pen en papier
kaartjes geknipt uit karton of papier (als je de kaarten gaat lamineren kun je gewoon papier gebruiken)
zwarte en gekleurde stiften.
materialen om de kaartjes te versieren: verf, stickertjes, wasi-tape, stempels, plaatjes uit tijdschriften, kleurpotloden, fineliners, etc.
Lamineervellen en apparaat (optioneel)
 

Lang geleden had ik een website (die nog steeds bestaat) waar ik al schreef over affirmatiekaarten maken. Het heeft me nooit meer losgelaten en ik ben regelmatig aan het bedenken hoe je affirmaties kunt schijven, en vooral hoe je deze uit jezelf tevoorschijn haalt. Hieronder staan 2 manieren om affirmaties te schrijven en er affirmatiekaarten van te maken: de eerste manier gaat over de problemen waar je tegenaan loopt en waar je uiteraard graag vanaf wilt, en de tweede manier gaat over het maken van speelse, luchtige affirmaties die je motiveren, stimuleren en je energieker maken. 
 

Probleemoplossende affirmaties 
 

1. Waar loop je tegenaan? Waar kun je ondersteuning bij gebruiken? Heb je dromen die maar niet uit willen komen? Haal een aantal boeken en tijdschriften over dit thema uit je boekenkast of leen ze bij de bieb. 

2. Blader door de boeken en kijk welke stukjes tekst je aanspreken. Schrijf de (niet al te lange!) teksten over op papier. Verzamel op deze manier allerlei stukjes tekst die je her en der uit de boeken haalt. Je hoeft geen affirmaties te zoeken, alleen korte stukjes tekst/ zinnen/woorden die je aanspreken. 

3. Zet de gevonden teksten om in affirmaties. Neem de tijd om te ontdekken wat deze teksten betekenen voor jou. Lees dus rustig de tekst door (neem 1 stukje/zin/woord). Schrijf op wat er bij je opkomt. Van deze ideeën/gedachten/gevoelens die uit jezelf komen maak je je eigen unieke affirmaties. Een affirmatie is een positief geformuleerde zin die meestal begint met ik. En tegenwoordig zijn er ook iffirmaties, die beginnen met 'Wat als'. 

Om deze stappen te verduidelijken een voorbeeld van mijzelf: 

Waar loop je tegenaan: ik wil vrijer kunnen werken.
Tekst: kunst is een plek voor kinderen om te leren vertrouwen op hun ideeën, zichzelf, en om te ontdekken wat mogelijk is.


Wat het oproept: als kinderen zich veilig voelen kunnen ze van alles ontdekken, als kinderen de ruimte krijgen om te spelen en creatief te zijn dan krijgen ze zelfvertrouwen, kinderen vinden het heerlijk om te onderzoeken en te ontdekken wat mogelijk is. Ik wil dit ook zo voelen. Ik wil me vrij en veilig voelen en blij zijn met mijn ontdekkingen. 


Affirmaties die ik heb bedacht en me raken:
Ik geef mezelf de ruimte voor creatief speelplezier
Kunst maken is een ontdekkingsreis

Ik heb vertrouwen in mijn creatieve ideeën
Ik mag ontdekken, groeien, ontwikkelen
Hoe vrijer ik me voel, hoe creatiever en authentieker het wordt


Je hoeft geen prachtige affirmaties te maken, maar affirmaties die iets in beweging zetten, die iets met je doen. Verwacht geen aardverschuivingen maar subtiele, voelbare veranderingen in jezelf als je de affirmatie leest. 

4. Schrijf de affirmaties op de kaartjes met een dikke zwarte stift.  

5. Maak er je eigen unieke persoonlijke affirmatiekaarten van! Dat maakt het extra leuk om kaarten te trekken uit je eigen kaartspel. Dit doe je door op de kaarten te kleuren, stickertjes erop te plakken, afbeeldingen uit tijdschriften, enz. Je hoeft niet allerlei spullen aan te schaffen, gebruik wat je hebt. Ook met een balpen kun je een persoonlijke uitstraling aan de kaarten geven. Stop de kaartjes in een mooi doosje/bakje/tasje van de kringloopwinkel :-) 


6. En dan is het eindelijk zover; je kunt kaarten trekken uit je eigen kaartspel. Trek een kaart en voel wat de affirmatie met je doet. Dat voelt toch anders dan een affirmatie die door een ander is bedacht!

Hang je affirmatiekaart op of zet hem ergens neer waar je het vaak ziet. Af en toe er even bij stilstaan op een rustig moment zorgt ervoor dat de affirmatie in je onderbewustzijn aan het werk gaat. Als het is ingewerkt (of uitgewerkt) trek je weer een nieuwe kaart.


Snel een aantal speelse en luchtige affirmaties maken in 3 stappen

 

 

1. Beantwoord deze vragen spontaan:

Wat wil je in je leven? Wat inspireert je?

Schrijf woorden en korte zinnen op die spontaan bij je opkomen.

Ik: reizen, schilderen, een workshop volgen, nieuwe mensen ontmoeten, erop uit, vrijer leven, avontuurlijk leven, creatief zijn, het gevoel hebben dat ik echt leef, enz.


Welke kleuren maken je blij, geven je energie, maken je vrolijk?

Schrijf achter de kleuren wat er in je opkomt als je aan deze kleur denkt.

Mijn kleuren:

Oranje: warmte, gepassioneerd zijn, gevoelens, stromen, flow

Knalroze: actie, speelsheid, daadkracht, plezier

Groen: openheid, ruimte, wijdsheid,

Paars: intentie, universum, afstemmen, intuïtie, innerlijke rust, meditatie, alleen zijn om alles te laten bezinken: troebel water tot rust laten komen.

 

2. Blader door tijdschriften en scheur afbeeldingen en teksten uit die je energie, levensvreugde en kracht geven.
 

3. Nu heb je genoeg input om snel een aantal affirmaties te produceren. Houd ze zo simpel mogelijk en houdt de vaart erin. Geef jezelf bijvoorbeeld 10 minuten om zoveel mogeljik affirmaties te schrijven. 

 Mijn affirmaties:

Ik ben in de flow

Ik ben daadkrachtig

Ik zet een krachtige intentie voor vandaag
 

Kort maar krachtig! Ik voel de energie waarmee het geschreven is. Ik vind ze leuk, vooral omdat ik voel dat er energie en kracht in zit.