Associatiekaarten zelf maken


Stappenplan foto-associatiekaarten maken
 

Nodig: blanco postkaarten (Hema, boekwinkels)
afbeeldingen
lijm
lamineerapparaat en lamineervellen (optioneel)

 

1. Bedenk een doel voor de kaarten. Waar wil je de associatiekaarten voor gebruiken? Wat wil je bereiken met de kaarten? Heb je een speciaal thema in gedachten, of wil je een kaartendeck maken met gevarieerde afbeeldingen die je voor diverse doeleinden kunt inzetten?

2. Verzamel afbeeldingen. Gebruik afbeeldingen uit boeken en tijdschriften, laat je eigen foto's afdrukken, gebruik (oude) ansichtkaarten, tekeningen, enz. Verzamel eerst tijdschriften en boeken. Een goed adres hiervoor is de kringloopwinkel. Je koopt voor een paar euro boeken met prachtige afbeeldingen. Misschien vind je het zonde om in deze mooie boeken te knippen, maar bedenk dat ze waarschijnlijk bij het oud papier belanden omdat niemand deze (oude) boeken in huis wil hebben, dus dan kun je ze beter nuttig gebruiken :-)

Wil je foto's gebruiken van jezelf, kijk dan eerst naar de foto's die je al hebt, wie weet zitten daar bruikbare foto's tussen. Kopieer en plak ze in een apart mapje die je aanmaakt voor jouw foto-associatiekaarten.

Doen: een dagje op pad met de camera om je eigen foto-associatiekaarten te maken! Ga op pad met je camera en maak veel verschillende foto's. Al wandelend door een stad kom je van alles tegen wat bruikbaar is voor de foto-associatiekaarten. Laat de foto's afdrukken en lamineer ze. Het is niet nodig om ze op een blanco postkaart te plakken, maar misschien vind je dat mooier en wil je dat wel. Zorg er dan voor dat je de foto's laat afdrukken in een formaat dat past bij de kaarten die je gebruikt.

3. Ga je aan de slag met boeken en tijdschriften. Neem ruim de tijd om op zoek te gaan afbeeldingen die passen bij je thema, en zorg bij een kaartendeck die je voor allerlei doeleinden kunt inzetten dat er veel variatie in de afbeeldingen zit. Scheur of knip de afbeeldingen uit. Mijn voorkeur gaat uit naar scheuren, het hoeft allemaal niet zo precies en je kunt het altijd later nog uitknippen. Als je teksten tegenkomt die je ook bruikbaar vindt kun je die ook gebruiken. Zorg er wel voor dat je veel afbeeldingen verzameld; afbeeldingen spreken het gevoel aan en teksten spreken je denken aan.

4. Als je een stapel afbeeldingen hebt verzameld kijk je of er genoeg variatie is, en of het past bij je thema. Ontbreekt er nog wat voor jouw gevoel? Zoek dan verder naar geschikte afbeeldingen.

5. Nu heb je een mooie stapel met afbeeldingen die helemaal top zijn voor jouw associatiekaarten! Plak de afbeeldingen met een beetje lijm op de blanco postkaarten. Je kunt het beste een lijmstift gebruiken. Als je de kaarten gaat lamineren kun je een heel klein beetje lijm gebruiken zodat de plaatjes op hun plek blijven zitten tijdens het lamineren.

Nu kan het zijn dat je kaarten een beetje kromgetrokken zijn door het lijmen. Geen probleem, voor alles is en oplossing: leg iets zwaars bovenop de kaarten – let op dat ze goed droog zijn! – en laat het een tijdje staan. Als ze dan goed plat zijn geworden kun je ze zo gebruiken, of je kunt de kaarten lamineren. Hierdoor gaan ze langer mee en ze zien mooier uit. Het glimmende laagje haalt de kleuren mooi op en ze zijn beschermd tegen vuil en vocht (vieze kinderhandjes, koffie en thee :-)

6. Ga op zoek naar een mooi doosje of kistje waar de foto-associatiekaarten in passen en plak er een mooie foto/ afbeelding bovenop.
 

Voorbeelden van foto-associatiekaarten die ik heb gemaakt:


Rommelmarkt in Groningen. Zonsondergang in Colijnsplaat, Zeeland. Gemaakt tijdens vakantie-huizenoppas.Winter Wilhelminapark Meppel.


Fietsenstalling station Meppel.

 


Ideeën voor foto-associatiekaarten

 

Visionboard-kaarten.

Een visionboard, ook wel droombord of doelenbord genoemd, is een verzameling afbeeldingen die je op een doek of groot vel karton zijn geplakt. De afbeeldingen staan symbool voor je wensen en verlangens die je wilt aantrekken. Dit wordt manifesteren, de wet van aantrekking en de law of attraction genoemd. Een visionboard maken kan helpen om je wensen zichtbaar te maken door middel van afbeeldingen, vaak uit tijdschriften zoals Happinez en Flow Magazine. Visionboard-kaarten werken net zoals een visionboard, misschien nog wel beter.

Visionboard-kaarten maken

Laten we het manifestatie kaarten noemen, dat klinkt wat beter :-)

Oké een stappenplan!

Nodig: kaartjes (zelf knippen, of koop een pakje correspondentiekaarten bij de Hema, die zijn de goedkoopst)
tijdschriften naar wens
lijm
optioneel: lamineerapparaat en lamineervellen

1.Maak een lange lijst met al je droomdoelen, wensen en plannen. Zet de timer op 30 minuten en schrijf al jouw wensen en doelen op. Het maakt niet uit wat het is, blijf gewoon lekker schrijven met het idee dat alles mogelijk is en je alles kunt aantrekken wat je wilt. Leg de lijst weg als je klaar bent met schrijven en drink een kopje thee om bij te komen :-)

2. Verzamel het komende uur plaatjes uit de tijdschriften. Je hoeft niet op je wensenlijst te kijken, wel je hart en intuïtie te volgen wat betreft het kiezen van de afbeeldingen.

3. Plak de afbeeldingen op de kaarten.

4. Pak je wensenlijst erbij en kijk welke wens bij welke afbeelding past. Knip de wens uit en plak die erbij. En voilà; je eigengemaakte manifestatie kaarten! Dit is een krachtige manier van doelen bereiken! Je kunt kaarten trekken, de manifestatie kaarten op een magneetbord hangen, een kaart op je altaar zetten.

Auteursrecht

Afbeeldingen en foto's die je gebruikt en niet jouw eigendom zijn mag je niet commercieel gebruiken. Je kaartendeck mag je uiteraard voor jezelf gebruiken, maar je mag er geen kaartenset van laten drukken om uit te geven en te verkopen. Meer informatie over het auteursrecht vind je op Charlottes Law.