Kunst verkopen en promoten: 10 handige tips!

Kunst verkopen? Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe zet je jezelf in de markt, hoe zorg je ervoor dat mensen je gaan herkennen en vooral onthouden? Hier zijn 10 goede tips die je op weg kunnen helpen:

1. Exposeer op zoveel mogelijk verschillende plekken: buurthuizen, bibliotheken, restaurants, galeries, bedrijven, huisartsen, fysiotherapeuten, winkels enz. Verwacht niet meteen dat je kunst wordt verkocht en zie het als jezelf onder de aandacht bij het publiek brengen. Hoe meer ze je werk zien, hoe sneller ze onthouden wie je bent en wat je doet. Zorg altijd voor visitekaartjes/ folders/ contactgegevens!

2. Verstuur vanaf nu alleen nog maar (kerst)kaarten met afbeeldingen van je eigen kunstwerken. Voor weinig geld kun je kaarten laten drukken (goedkoper dan ansichtkaarten kopen in de winkel) en je kunt je bedrijfsnaam/adres/ website erbij zetten.

3. Vraag vrienden, buren en familie of ze een kunstwerk (met je webadres erbij) voor hun raam willen hangen. Vooral als ze op een plek wonen waar veel mensen langskomen is dat een aanrader. Je kunst het ook bij de makelaar proberen: er zijn veel leegstaande panden en misschien mag je je werk wel voor de ramen hangen.

4. Laat verjaardagskalenders drukken en verkoop ze. Ze blijven jarenlang in veel toiletten hangen en de afbeeldingen worden iedere maand ververst ;-) Geef ze ook cadeau aan vrienden en familie.

5. Zorg ervoor dat je altijd visitekaartjes bij je hebt en vraag overal waar je komt of het mogelijk is te exposeren. Heel vaak vinden ze dit erg leuk en ben je van harte welkom om te exposeren.

6. Ga op kunstmarkten staan met je werk. De kosten voor de huur van een kraam zijn meestal erg laag en er komen veel bezoekers op deze markten, vooral als het mooi weer is. Zorg dat je kleine goedkope spullen hebt om te verkopen zoals boekenleggers, kleine schilderijtjes, verjaardagskalenders, kaarten (met daarop je contactgegevens!). Neem je visitekaartjes en folders mee! Maak een kunst-grabbelton, verloot een kunstwerk (verkoop lootjes voor een euro).

7. Zorg ervoor dat je werk uniek en opvallend is zodat je je onderscheidt van anderen: koop grote houten lijsten en schilder ze knalroze of gifgroen en stop er een klein kunstwerkje in, maak kunstwerken van dozen, maak kunst-vuilnisbakken kortom: val op! En bedenk zelf hoe je dat wilt doen.

8. Exposeer een expositie voor jezelf of doe dit samen met een aantal andere kunstenaars. Nodig mensen uit door ze een persoonlijke uitnodiging te sturen (met daarop een afbeelding van een kunstwerk natuurlijk). Zorg voor een opening met een hapje en een drankje en nodig een muzikant uit voor de muzikale omlijsting. Leuk en vooral succes verzekerd! Dit is een hele goede manier om kunst te verkopen (en zou eigenlijk op nummer 1 moeten staan).

9. Bedenk een originele manier om in opdracht te werken. Ze komen vaker bij je voor een opdracht als je heel duidelijk kunt aangeven wat je doet. Als je nu moderne kunst maakt maar ook portretten kunt maken dan moet je dat duidelijk aangeven op je website, folder en/of visitekaartje. Specialiseer je in bepaalde opdrachten zoals huwelijkscadeaus (art d'amour ;-)) of kraamcadeaus (kinderkunst). Zo maak ik persoonlijke collages gemaakt van dierbare, belangrijke en bijzondere spulletjes van de persoon zelf of bijvoorbeeld van een (overleden) dierbare (denk aan veren, brieven, foto's, krantenknipsels, sieraden, kleding, gedroogde bloemen etc.)

10. Blijf doorgaan en geef niet op! Bedenk dat niet iedereen zomaar een kunstwerk koopt en dat het heel persoonlijk is wat iemand aanspreekt. Ben je depressief aan het worden, lees dan het boek "De van Gogh blues" van Eric Maisel over creativiteit en depressie.


De van Goh blues Eric Maisel