Stappenplan om je eigen inspiratiekaarten te maken
Maak op een eenvoudige manier een inspirerend kaartspel voor jezelf! Leuk om te doen, en krachtig om mee te werken. Deze methode kun je gebruiken om een set inspiratiekaarten te maken voor eigen gebruik, of je gebruikt dit als opzet om een kaartendeck te ontwerpen die je wilt laten drukken. Je kunt de afbeeldingen uit tijdschriften e.d. niet gebruiken in je ontwerp (ivm het beeldrecht), maar ze wel gebruiken als inspiratiebron.
Nodig:
Correspondentie kaarten (goedkoop bij de Hema) of ander stevig papier/ karton, geknipt in het formaat dat je kiest voor je kaarten
Tijdschriften en boeken met afbeeldingen
Gekleurde pennen, stiften en/of potloden
Pen en papier of een notitieboekje
Lijmstift
Optioneel: lamineerapparaat en lamineervellen
10 stappen om inspiratiekaarten te maken
1. Bedenk een thema. Op welk gebied wil je meer inspiratie? Waarvoor kun je wel wat meer inspiratie gebruiken? Is er iets wat je wilt doen maar waar je niet aan toe komt? Je kunt een thema kiezen zoals avontuurlijk leven, ontspanning, innerlijke rust, creatief leven, enz.
Je kunt ook al doende een thema laten ontstaan, of een algemeen kaartspel maken over allerlei dingen die jou inspireren.
2. Zoek afbeeldingen in tijdschriften en tweedehands boeken. Als je een bepaald thema voor je kaartspel hebt gekozen kun je kijken of je boeken met afbeeldingen kunt scoren bij de kringloopwinkel. Je vindt er voor een prikkie grote boeken over landen, dieren, natuur, enz.
Scheur of knip afbeeldingen en inspirerende teksten uit. Let op het formaat van de kaarten die je gebruikt. Hoe groter de kaarten hoe grote je afbeelding kan zijn, maar grote kaarten liggen niet zo lekker in de hand dus ik zou gaan voor maximaal a6 formaat (zoals een ansichtkaart). Zorg voor een mooi stapeltje inspirerende afbeeldingen en teksten.
3. Kies een afbeelding uit die je het meest aanspreekt. Je kunt de afbeeldingen vasthouden en kijken hoe je lichaam erop reageert. Waar word je echt blij van? Maak een keuze en leg de afbeelding voor je neer. Je hebt nu pen en papier nodig om door te gaan met stap 4.
4. Schrijf over de gekozen afbeelding om je superkracht-thema te ontdekken. Kijk naar de afbeelding en schijf een minuut of 10 op wat er in je opkomt. Je kunt ook gebruikmaken van de volgende vragen (je hoeft ze niet allemaal te beantwoorden):
Wat doet deze afbeelding me je?
Waarom is dit zo belangrijk voor je?
Als je een woord mag kiezen voor deze afbeelding, welk woord is dat dan?
Welke kleuren in de afbeelding spreken je aan? Wat roepen deze kleuren bij je op?
Welk gevoel krijg je als je naar de afbeelding kijkt?
Wat inspireert je?
Als het goed is heb je nu een belangrijk thema ontdekt. Ook als je al een thema had gekozen kan dit het extraatje zijn om je kaartspel nog meer kracht te geven.
5. Ga helemaal op in het maken van je kaartspel. Knip of scheur de afbeeldingen zodat ze op de kaarten passen en plak ze op. Afbeeldingen die niet goed voelen laat je achterwege. Je kunt meerdere afbeeldingen op één kaart plakken, of de gevonden teksten erbij plakken. Ga door zolang je in de flow bent, en als je energie op begint te raken stop dan. Je kaartendeck hoeft niet in één dag af. Neem af en toe een pauze want creatief werk kost veel energie.
6. Leg de kaarten voor je neer en kijk naar je zelfgemaakte inspiratiekaarten. Daar word je vast heel blij van. Je kunt nu nog wat kleur aanbrengen met stiften/potloden, of iets erbij schrijven, of stipjes maken. Zo maak je het speels en gezellig, en wordt het jouw eigen kaartenset!
7. Als je inspiratiekaarten klaar zijn kun je ze eventueel lamineren. De volgende stap is een schrijfoefening. Aangezien je vast heel erg intensief bezig bent geweest kun je dit ook later doen. Of je doet de schrijfoefening met één kaart, en de rest later.
8. Verdiepende schrijfoefening: op zoek naar de boodschap/betekenis van de kaarten. Het is handig om hier een notitieboekje voor te gebruiken. Als je later een kaart trekt kun je de betekenis ervan opzoeken in je boekje. Je kunt eerst de tekst in het klad schrijven, en daarna in het boekje schrijven.
Welk gevoel roept de kaart/ de afbeelding bij je op?
Wanneer heb je dit gevoel eerder gehad?
Wat kun je doen om dit vaker te voelen?
Welke andere activiteiten/mensen/plekken geven soortgelijke gevoelens?
Schrijf een affirmatie voor deze kaart. Vul een van de zinnen aan op een positieve en inspirerende manier:
Ik mag...
Ik heb het recht...
Ik neem de ruimte om...
Ik geef mezelf...
Ik ben...
Schrijf nu een tekst alsof deze kaart voor iemand anders is, zoals je een tekst zou lezen als in een boek over tarotkaarten.
Deze kaart betekent...
Wat je zou kunnen inspireren:
Een tip voor jou:
10. Stop je kaarten in een mooi doosje of kistje en trek regelmatig een kaart voor jezelf.