Inspiratie

Inspiratie

Inspiratie is het gevoel dat je heel veel zin hebt om nieuwe ideeën vorm te geven die je nauw aan het hart liggen. Inspiratie geeft energie! Doe datgene waarvoor je bestemd bent en je zult je geïnspireerd voelen.

De muze wordt gezien als een soort inspiratiebron die je zou influisteren wat je moet doen. Sommigen zeggen te wachten op de muze en raken maar niet geïnspireerd. Het goede nieuws is dat je jezelf altijd kunt inspireren, waar je ook bent en onder welke omstandigheden dan ook. De muze is als muziek; het raakt je in hart en ziel en is datgene wat je ontroert, pakt en in beweging zet. Datgene wat je gevoel laat stromen. Tenminste als je dat zelf toelaat. Het heet niet voor niks in de flow zijn; in de stroom/ beweging zijn.

Als je depressief of angstig bent dan stroom je niet of nauwelijks. Dan zit je helemaal vast in dat gevoel. Er is geen ruimte voor creativiteit en inspiratie, want de basis voor creativiteit is vertrouwen. Ellende, pijn en problemen kunnen zorgen voor een enorme inspiratie, denk maar eens aan alle liedjes over liefdesverdriet, films over grote drama’s enz. Die inspiratie is er op het moment dat je dat gevoel toelaat en er laat zijn, en laat stromen. Woede uiten op een creatieve manier zorgt voor een transformatie en laat je gevoelens stromen en zet het om in iets nieuws. Je kunt dus altijd alles gebruiken wat er is aan gevoelens, als je het maar laat stromen en omzet in een beweging. Letterlijk in beweging komen heeft al veel mensen geholpen om over hun depressie te komen. Niet dat het gemakkelijk is, maar het is wel goed om te weten dat beweging helpt om uit wat voor negatief gevoel ook te komen.

Sterke emoties kunnen je heel erg in beweging zetten of juist verlammen. Het is de kunst om een manier te vinden om weer in beweging te komen. Dat kan op verschillende manieren, denk bijvoorbeeld aan praten, schrijven, dansen, schilderen, muziek maken, sporten, tuinieren enz.
 

Kijk naar je passies om inspiratie op te doen

Wil je inspiratie opdoen, in welke omstandigheden je ook zit, kijk dan naar je passies. Kijk maar eens naar mensen die over hun passie praten en je ziet ze helemaal opbloeien. Ook als ze in de ellende zitten. Passie kan je helpen om weer in beweging te komen. Soms kun je dat zelf niet en, gun jezelf dan een goede coach of therapeut om hieraan te werken.

10 tips om in de flow te komen en jezelf te inspireren

1. Kom in beweging; ga iets doen. Het maakt niet uit wát je gaat doen, als je maar in beweging komt. Je kunt dit heel letterlijk opvatten. Ga schoonmaken (dit geeft een heel erg opgeruimd gevoel!), wandelen, sporten, schrijven, autorijden. Maak geen moeilijke plannen, houd het heel simpel. Sta op, pak een emmer sop en ga de ramen lappen. Verder niets. Vind je het erg moeilijk om de stilstand in jezelf te doorbreken, gebruik dan een kookwekker en doe het minimale wat je aankunt. 5 minuten stofzuigen of hardlopen maakt al een wereld van verschil!

2. Ga creatief om met datgene wat er is. En daarmee bedoel ik hoe het nu met je gaat. Maak je je zorgen? Voel je je down of onzeker? Bedenk dan hoe je dat creatief kunt oplossen. Ga brainstormen met je probleem! Alle oplossingen zitten écht al in jezelf. En door er creatief mee om te gaan neem je het heft weer in eigen handen en dat voelt goed.

3. Maak een passie-poster. (Her)vind je passies, dromen, wensen. Ga op zoek naar je passies, datgene waar je warm voor loopt, je bloed gaat stromen en je hart sneller laat kloppen. Waar wordt je blij van? Wat vind je het allerleukste om te doen? Wat zou je écht graag willen? Wat zijn je diepste wensen en verlangens? Wat is je droom? Waarvan heb ontzettend van genoten en gaf je een goed gevoel? Pak een (groot!) vel papier, een paar stiften in je lievelingskleuren en schrijf ze allemaal op! Het mag lekker chaotisch door elkaar, dus geen netjes geschreven rijtje maar een wild en ongeordend geheel van al je passies!

4. Zorg voor chaos. Dit is namelijk een goede basis voor herordening op creatieve wijze. Chaos in je hoofd; laat alles maar lekker door elkaar lopen, en ook al voelt het misschien niet prettig omdat je het gevoel hebt de controle te verliezen, laat het er maar gewoon zijn want vanuit deze chaos ontstaan nieuwe ideeën en plannen. Haal je leven maar lekker overhoop, schuw niets, haal de beerput open, roer door jeonderbewustzijn, haal de modder maar omhoog! Je wilt niet weten wat daar aan mogelijkheden liggen! Je grootste uitdaging ligt daar waar je het meeste bang voor bent.

5. Word je bewust van je grootste angst(en) en maak hier een uitdaging van. Hoe kun je deze angsten stap voor stap overwinnen? Ben je hulp nodig of kun je het alleen? Gun je jezelf deze hulp? Hoe ga je het aanpakken? Maak een creatief plan! Alleen al het opschrijven zorgt voor een bewustwordingsproces en zal je al op gang helpen. De mooiste uitdaging die er is! Het helpt je namelijk om helemaal jezelf te worden!
 

 

6. Maak er een mini-project van. Bedenk een inspirerend project! Een soort van mini-doel voor de korte termijn zodat je ook meteen resultaat ziet. Dus: wat is je passie en welk mini-projectje kun je er van maken? Denk in mogelijkheden en laat je niet belemmeren door angsten. Ben je te angstig/ onzeker, pas het dan zo aan dat je het wel aankunt! Stel niet te hoge eisen aan jezelf.

7. Doe alles wat je doet als experiment. Zonder verwachtingen en perfectionisme. Houd jezelf steeds voor ogen dat je aan het ontdekken bent, aan het leren, en dat alles wat je doet gewoon spelen is en vooral niet perfect hoeft te zijn. Het is zelfs verboden! Laat het vooral mislukken, daar leer je zoveel van dat had je niet voor mogelijk gehouden. Het maakt namelijk niet uit HOE je het doet, in hoeverre je erover nadenkt en het helemaal goed wilt doen, want het komt eruit zoals het is. Het wordt niet anders, geloof me! JUIST door al die beperkende overtuigingen los te laten kom je in de vrije val en ontdek je een wereld aan mogelijkheden.

8. Denk ik mogelijkheden. Echt alles is mogelijk, ook al geloof je dat nu niet (en dat is heel normaal), maar geloof het: ALLES IS MOGELIJK! Je hebt namelijk zelf de macht in handen, en je bepaald zelf hoe je leven eruit ziet. Verruim je blik, ga er vanuit dat alles mogelijk is. Schiet op de maan! Dan beland je altijd tussen de sterren.

9. Verruim je blik en vergroot je mogelijkheden. Wat wil je? Is dit echt wat je wilt of maak je het wat kleiner voor jezelf omdat dan de kans bestaat dat het dan heel misschien werkelijkheid gaat worden? Niet doen! Denk juist heel ruim en groot. Hoe groter je denkt, hoe groter je mogelijkheden. Verander je gedachten in mooie rijke wensen. Denk ik overvloed! Denk je: ik heb een eigen bedrijf, en dat ik niet genoeg verdien neem ik maar voor lief? Verander dat in: ik heb een eigen bedrijf en ik wil hier heel ruim en goed van kunnen leven. Ja maar het is crisis, ja maar dat kan nooit denk je misschien wel. Onzin! Denk lekker groot en ruim want het is echt mogelijk.
 

10. Geef nooit op! Soms zit het mee, soms zit het tegen. Lekker cliché maar een waarheid als een koe. Pieken en dalen, voor- en tegenspoed horen bij het leven. Maar één ding is belangrijk: doorgaan en nooit opgeven! Geef je dromen niet op. Verwar succes niet met inkomen. Heb je een moeilijk moment? Kijk dan even terug: wat heb je tot nu allemaal al gedaan? Wat ging goed? Zoek in deze tien tips waar je nu zit en volg de tip op. Zoek steun bij anderen, gun jezelf een rustperiode en ga dan weer met frisse moed verder. Ik wens je alle succes van de wereld met het inspireren van de persoon waar je het meeste van houdt: jezelf.

 

Inspirerende producten

SpeelseKunst creativiteitskaarten halen de inspiratie uit jou!
SpeelseKunst creativiteitskaarten halen de inspiratie uit jóu!
SpeelseKunst brainstormkaarten helpen je om creatieve ideeën te bedenken