10 ideeën om je eigen kaartspel te maken

10 ideeën om je eigen kaartspel te maken

10 ideeën om je eigen kaartspel te maken

Geplaatst op 23-5-2022 door Ina

 
1. Coachingskaarten zelf maken. De eenvoudigste manier is om kaarten met vragen te maken. Kies een thema/onderwerp en ga brainstormen over dit specifieke onderwerp. Je kunt brainstormkaarten gebruiken om op ideeën te komen, of blader door tijdschriften en laat je inspireren door de afbeeldingen.

2. Opdrachtkaarten maken. Je kunt een kaartspel maken met allerlei opdrachten. Denk aan spelletjes, lichamelijke oefeningen, creatieve oefeningen, schrijfoefeningen, enz. 

3. Flashcards maken. Flashcards zijn een hulpmiddel bij het leren. Je kunt kant en klare flashcards maken die gebruikt kunnen worden om iets te leren. Het is een hartstikke handige leermethode die met name wordt ingezet voor het onthouden van kennis. Met een beetje creatief denken kun je zelf een onderwerp bedenken voor flashcards. Ik heb een brainstormkaart getrokken om inspiratie op te doen en trok de kaart emoties. Ideeën die bij me opkwamen: leren omgaan met angst, psycho-educatie, emoties leren herkennen. 

4. Affirmatiekaarten maken. Met affirmatiekaarten kun je alle kanten op. Als je affirmaties regelmatig herhaald werken ze door in het onderbewustzijn en worden het nieuwe gedachten. Het is belangrijk dat de affirmaties goed aansluiten bij diegene die de kaarten gaat gebruiken. Het lijkt gemakkelijk om affirmatiekaarten te maken (en dat is het ook) maar het is des te moeilijker om de juiste affirmaties te bedenken. De beste tip die ik je kan geven: kies een onderwerp en een doelgroep, onderzoek de problemen waar deze doelgroep tegenaan loopt en bedenk dan de affirmaties. 

5. Je eigen tarotkaarten maken. Dit is een vrij grote klus aangezien je al je afbeeldingen moet ontwerpen. Je mag namelijk geen bestaande afbeeldingen gebruiken, ook niet uit tijdschriften. Je ziet bij Etsy regelmatig tarotkaarten die ze als digitaal product verkopen. Ze gebruiken originele afbeeldingen en gooien er bijvoorbeeld een kleurfiltertje overheen zodat alle tarotkaarten roze zijn, of geel, of zwart-wit. Niet erg origineel natuurlijk. Blijkbaar is het auteursrecht verlopen van de Rider Waite tarot en mogen de afbeeldingen gebruikt worden. Wil je meer weten over het auteursrecht/beeldrecht kijk dan op de site van Charlottes Law. De leukste en creatiefste manier: ontwerp je eigen tarotkaarten. Laat je inspireren door boeken over tarot, bekijk allerlei tarotkaarten online en maak ze zelf. Het hoeft niet perfect te zijn. Je kunt eenvoudige tekeningen maken, of foto's maken. 

6. Kaarten met spreuken en quotes maken. Als je je eigen spreukenkaarten gaat maken is het ook handig om je te verdiepen in het auteursrecht, zie hierboven. Verzamel spreuken en quotes en zet ze op kaarten. Het is leuk om voor een bepaald onderwerp te gaan, zoals relaties, liefde, geluk, inspiratie, enz. 

7. Inspiratiekaarten maken. Je kunt op allerlei manieren inspiratiekaarten maken; met foto's, tekeningen, teksten. Op welke manier wil je anderen inspireren? Op welk gebied specifiek? Welke thema's komen er bij je op als je aan inspiratie denkt? Trek een kaart om je te laten inspireren. Kijk naar andere inspiratiekaarten. Wat spreekt je aan? Hoe wil je jouw kaartspel eruit laten zien zodat het een inspirerende uitstraling heeft? 

8. Inzichtkaarten maken. Deze kaarten geven inzicht in jezelf. Je trekt een kaart, leest een bepaalde tekst die (hopelijk) met je resoneert waardoor je een bepaald inzicht krijgt. 

9. Vragenkaarten maken. Er zijn allerlei kaarten met vragen te koop maar daar zijn er natuurlijk nooit genoeg van :-) Vragenkaarten doen het goed in groepen, op feestjes, op het werk, enz. Bedenk gewoon heel veel vragen rondom een bepaald thema. Vragen bedenken kan iedereen. Zet je nieuwsgierigheid aan en vraag je zelf af wat je zou willen weten van iemand. De vragen zijn meestal persoonlijk. Zorg dat ze passen bij de doelgroep. Houd rekening met de gevoelens van mensen. Bouw veiligheid in door spelregels toe te voegen. 

10. Spirituele kaarten maken. Spirituele kaarten gaan uit van synchroniciteit: je trekt een kaart die op dit moment bij je past. Je kunt kaarten maken met dieren, bloemen, symbolen, enz. Je maakt de kaarten intuïtief. Stem je af op de afbeelding en volg je intuïtie: Wat komt er bij je op aan gevoelens en gedachten? Ga hier diep op in om de essentie te ontdekken. Het is goed om eerst te mediteren of een ontspanningsoefening te doen. Vertrouw op wat er komt en schrijf het op. Als je zelf de afbeeldingen tekent of schildert krijg je tijdens het creatieproces ook bepaalde gevoelens en gedachten, dus wees je daar bewust van en houd een notitieboekje bij de hand om het meteen te noteren. Zie ook https://synchroniciteit.nl/

ReactiesLet op: HTML wordt niet vertaald!