Een kunst-collage zelf maken

Een kunst-collage zelf maken? Ontdek hoe leuk het is!

Een kunst-collage zelf maken is erg leuk om te doen. Je hebt ontzettend veel mogelijkheden om een kunst-collage te maken. Of je nu een collage moet maken voor school, een creatieve activiteit zoekt om met kinderen te doen of kunstenaar bent; deze methode is superhandig en gemakkelijk uit te voeren.

Begin gewoon en gaandeweg ontdek je je eigen stijl hierin. Ga vooral veel experimenteren zodat je ontdekt wat je leuk vindt om te doen. Op rommelmarkten en in kringloopwinkels kom je vaak bijzondere oude boeken en tijdschriften tegen die een kunst-collage weer helemaal anders kunnen maken. 

Kunst collage zelf maken
 

1. Start met een onderwerp of mooier nog (voor meer diepgang) een thema voor je kunst-collage. Kies een thema dat je persoonlijk raakt. Een onderwerp kan ook, dan kies je bijvoorbeeld dieren, mensen, het innerlijk kind, de natuur. Het kan ook een combinatie zijn van beide; een thema met een onderwerp. Bijvoorbeeld: het thema is liefde en het onderwerp mensen.

2. Schilder een ondergrond met acrylverf en laat dit goed drogen. Dit kan op schildersdoek/canvas, papier, hout, mdf, glas (idee: een fles) karton, etc.

3. Zorg voor een stapel gevarieerde tijdschriften, kranten en oude (kinder)boeken zodat je genoeg materiaal hebt om te kiezen. Het bladeren in tijdschriften e.d. is een belangrijk onderdeel van het proces; je selecteert afbeeldingen en teksten die bij je thema/onderwerp passen waardoor in het onderbewustzijn allerlei processen op gang komen. Neem hier dan ook ruim de tijd voor. Richt je aandacht alleen op het thema/onderwerp.
 

Kunst collage zelf maken


4. Scheur de afbeeldingen uit. Knippen kan ook maar de voorkeur ligt bij het uitscheuren. De reden hiervoor is dat je dan meer in je gevoel blijft, bij het knippen kom je al snel in je denken en perfectionisme. Het beste is om bij je gevoel te blijven.

5. Leg de uitgescheurde en uitgeknipte afbeeldingen meteen in een bak met water. Je kunt hiervoor een emmer of een afwasteiltje gebruiken. Het papier gaat het water absorberen en dat maakt het papier groter. Dit is echt een belangrijk geheim dat ik nu onthul voor het maken van een perfecte collage! Als je het gaat plakken (zie tip 6) dan droogt het helemaal strak op, dus zonder bobbels!

6. Haal de natte afbeeldingen uit het water en leg ze op de ondergrond. Neem een breed penseel en doop die in lak op waterbasis. Schilder hiermee over de afbeeldingen. Let op: alleen lak op waterbasis is hiervoor geschikt, zoals dit flesje lak op waterbasis van de Action. Orden de afbeeldingen intuïtief en denk er niet over na. Gewoon uit het water en hup een plaats bepalen. Je kunt in de meeste gevallen nog best schuiven als het op de ondergrond ligt, dit is afhankelijk van de ondergrond. Bij schildersdoek/canvas kan dit nog prima.
 

Lak van de Action voor kunst collages
Lak op waterbasis van de Action


7. Laat het geheel goed drogen. Voor de ongeduldigen en durfals onder ons; je kan nu al best een beetje experimenteren door te gaan schilderen met acrylverf. Spetteren met verf is ook leuk! Je kunt ook een föhn gebruiken, dan droogt het lekker snel.

8. Maak er een geheel van. Dit doe je door met acrylverf (al dan niet verdund zodat de verf niet helemaal dekkend is, dit kan een leuk effect geven) rondom en deels over de afbeeldingen heen te schilderen.

9. Breng nog wat extra versieringen aan en plak deze vast met (heavy) gel medium. Denk aan: (edel)steentjes, veren, pailletjes, gekleurd lint, etc. Laat het geheel goed drogen en breng eventueel nog een aantal laklagen aan. Gebruik hiervoor lak op waterbasis, of een spuitbus (Amsterdam) met lak.
 

SpeelseKunst creativiteitskaarten


10. Laat je inspireren door SpeelseKunst creativiteitskaarten. Deze kaartenset met 52 kaarten bevat verschillende inspirerende opdrachten voor het maken van o.a. kunst-collages zoals Magisch Altaar, Recyclingkunst, Kubistische Collage, Bewondering en Gouden Woorden.Trek gratis een kaart online.
 


NIEUW: mixed media collages maken!Maak een verwerkings-collageWorkshop collages maken

Collage kunst in de webshop